Miód wielokwiatowy


Miód rzepakowyMIÓD WIELOKWIATOWY - miody wielokwiatowe to duża grupa miodów których smak, barwa i walory zdrowotne uzależnione są od gatunków roślin oblatywanych przez pszczoły, zróżnicowania rejonów stacjonowana pasiek czy terminów pozyskiwania. Można tu wymienić miody wielokwiatowe wiosenne o jasnych barwach i delikatnych smakach, miody z środka lata zawierające nektar lipy, facelii, gorczycy czy późniejsze z gryką czy słonecznikiem. Dość szybko krystalizuje. W zapachu i smaku jest łagodny. Posiada duże walory odżywcze przez co należy do najpopularniejszych odmian miodu konsumpcyjnego. Walory lecznicze zależą od roślin, z których pszczoły zebrały nektar.  

Zastosowanie:
 ► ze względu na silniejsze właściwości antybakteryjne, pomocny w zapobieganiu i leczeniu grypy i przeziębień jak również chorób dolnych dróg oddechowych
► wzmacnia serce



Miód wielokwiatowy